LIVE TEXT | Război în Ucraina. Elemente ale opoziției din Belarus au efectuat sabotaj împotriva căilor ferate ruse. Haos la evacuarea Hersonului

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Elemente ale opoziției din Belarus au efectuat sabotaj împotriva căilor ferate ruse. Haos la evacuarea Hersonului

Un grup anti-război rus numit „Stop the Wagons” și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra unui segment de cale ferată în Novozybykovo, regiunea Bryansk, la aproximativ 15 km de granița ruso-belusă.

Foto: Profimedia

UPDATE 06.40 Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au desfășurat operațiuni contraofensive la vest de Svatove pe 26 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au lansat cinci atacuri consecutive și fără succes către Kuzemivka (13 km nord-vest de Svatove) de la Pishchane (23 km nord-vest de Svatove). Câțiva bloggeri au susținut că forțele ruse au respins multiple tentative de atac ucrainene la Svatove. Un alt blogger proeminent a postat o hartă care indică faptul că forțele ucrainene au avansat până la Dzherelne, la aproximativ 16 km spre vest de Svatove.

Surse ruse au susținut că trupele ruse și-au recâștigat pozițiile pierdute la vest de linia Svatove-Kreminna pe 26 octombrie. Un milblogger rus a raportat că unități ale Diviziei a 3-a de puști cu motor a Armatei 20 de arme combinate au capturat poziții în Makiivka (20 km nord-vest de Kreminna) și Novosadove. (15 km nord-vest de Kreminna) și a împins trupele ucrainene din pozițiile la sud de Makiivka de-a lungul malului estic al râului Zherebets. Un alt blogger rus a susținut că luptele la nord-vest de Kreminna s-au întrerupt din cauza vremii proaste și a condițiilor noroioase, dar a remarcat că forțele ruse dețin Chervonopopivka (6 km nord-vest de Kreminna) și că Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) este o „zonă gri”. Cu toate acestea, imaginile postate pe rețelele de socializare pe 26 octombrie arată un soldat ucrainean ridicând un steag în Nevske, indicând faptul că trupele ucrainene probabil au preluat controlul asupra așezării, iar sursele ruse încearcă să înfunde câștigul.[23] Surse ruse au mai susținut că trupele ruse au respins tentativele de atacuri ucrainene către Bilohorivka, la 10 km sud de Kreminna.

image

UPDATE 05.28 Forțele ruse au continuat să se pregătească pentru defensivă atât pe malul de vest, cât și pe cel de est al râului Nipro pe 26 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să pregătească poziții de apărare pe malul de est al râului Nipro. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că forțele ruse din Nova Kakhovka pregătesc poziții de apărare în oraș pentru lupte de stradă. Surse ruse au raportat că forțele ruse construiesc fortificații în orașul Herson și creează fortărețe în cazul unor viitoare descoperiri ucrainene, o sursă numind fortificațiile „Linia Surovikin.” Nova Kakhovka se află în special pe malul de est al râului Nipro, pregătirile rusești pentru lupta în oraș contrastează cu pretențiile rusești conform cărora forțele ruse intenționează să dețină orașul Herson și malul de vest al Niproului. Acest lucru poate indica, de asemenea, că forțele ruse anticipează că luptele vor avea loc pe malul de est al râului Nipro, pe teritoriul ocupat de ruși, mai adânc în regiunea Herson. Imaginile geolocalizate din 26 octombrie arată un rezident plângându-se de retragerea forțelor ruse pe malul de est al râului Koshevaya (5 km sud-vest de orașul Herson). Aceste rapoarte continue despre retragerile Rusiei din zonă sugerează că armata rusă nu se așteaptă să dețină orașul Herson chiar dacă intenționează să lupte pentru el.

UPDATE 04.55 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni de contraofensivă în nord-vestul Oblastului Herson pe 26 octombrie. Sursele ruse au susținut că unitățile Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV) și Divizia 42 de infanterie motorizată a Armatei 58 de arme Întrunite au respins un asalt ucrainean către Ischenka. în vecinătatea lui Davydiv Brid. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins și atacurile ucrainene la nord de zona Beryslav-Nova Kakhovka, lângă Bruskynske (39 km nord-vest de Beryslav), Piatykhatky (38 km nord de Beryslav) și Koshara (32 km nord de Beryslav) în nord-vestul Oblastului Herson. Elemente ale Brigăzii a 11-a de asalt aerian de Gardă operează în nord-estul Oblastului Herson, probabil în apropierea sau în raionul Beryslavului.

UPDATE 04.27 Oficialii militari ucraineni au păstrat în mare măsură tăcerea operațiunii cu privire la manevrele terestre ucrainene din regiunea Herson pe 26 octombrie. Comandamentul operațional de sud al Ucrainei a remarcat că trupele ucrainene au respins o încercare a Rusiei de a străbate liniile ucrainene într-o direcție nespecificată pe 25 octombrie. Surse militare ucrainene au reiterat, de asemenea, că trupele ucrainene își continuă campania de interdicție pentru a viza zonele de concentrare a Rusiei din Oblastul Herson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au efectuat peste 150 de misiuni de foc în direcția Bugului de Sud pe 26 octombrie, dar nu au specificat nicio țintă rusească care a fost lovită.

image

UPDATE 03.36 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în regiunea Donețk pe 26 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmutului, la nord-est de Bakhmut în jurul Bakhmutske (10 km nord-est de Bakhmut) și Soledar (12 km nord-est de Bakhmut) și la sud de Bakhmut în jurul lui Ivanhrad (4 km sud de Bakhmut), Kurdiumivka (13 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Surse ruse au mai raportat că trupele ruse au efectuat atacuri în jurul Soledar și a altor așezări la nord-est de Bakhmut. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au respins atacurile limitate ale Rusiei la nord și la vest de orașul Donețk și în vestul Oblastului Donețk. Surse ruse au susținut că trupele ruse au făcut câștiguri limitate la nord-vest de orașul Donețk și au preluat controlul asupra jumătate a orașului Vodiane (la 10 km nord-vest de orașul Donețk). De altfel, forțele ruse au efectuat lovituri de artilerie de rutină în jurul lui Bakhmut, în zona orașului Avdiivka-Donețk și în vestul regiunii Donețk.

image

UPDATE 00.23 Ministerul Apărării al Regatului Unit (UKMOD) a atribuit aparent un atac din 24 octombrie care vizează o linie feroviară rusă din Oblastul Bryansk unui grup anti-război rus. Actori necunoscuți au distrus un segment de cale ferată în Novozybykovo, regiunea Bryansk, la aproximativ 15 km de granița ruso-belusa, cu un dispozitiv exploziv pe 24 octombrie. UKMOD a raportat că un grup anti-război rus numit „Stop the Wagons” și-a revendicat responsabilitatea pentru atac și nu a oferit niciun comentariu suplimentar. Se pare că elementele opoziției din Belarus au efectuat sabotaj împotriva căilor ferate din Belarus din februarie. Mobilizarea militară rusă ar putea promova acțiuni similare din partea rușilor nemulțumiți.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși și din administrația de ocupație din regiunea Herson au continuat să mute rezidenții de pe malul de vest al râului Nipro pe malul de est pe 26 octombrie. Șeful administrației de ocupație din Herson, Vladimir Saldo, a susținut pe 26 octombrie că autoritățile ruse și de ocupație au mutat 70.000 de locuitori din vest. malul râului Nipro în regiunea Herson în ultima săptămână. Saldo a susținut că 40.000 de locuitori din Herson s-au relocat pe malul de est al râului Nipro și un număr nespecificat s-au relocat în alte teritorii ocupate de ruși și în Federația Rusă însăși. Directorul adjunct al administrației de ocupație din Herson, Kirill Stremousov, a susținut pe 25 octombrie că autoritățile de ocupație au mutat 22.000 de locuitori de pe malul de vest. Stremousov a declarat, de asemenea, că programul de relocare al administrației de ocupație Herson a fost conceput pentru a găzdui 60.000 de rezidenți. Discrepanțele dintre cifrele pretinse ale lui Saldo și ale lui Stremousov subliniază natura haotică în care oficialii de ocupație și ruși își mută rezidenții. Este posibil ca Saldo să fi publicat o cifră care reflectă numărul final de rezidenți pe care oficialii ruși și de ocupație intenționează să-i mute de pe malul de vest al râului Nipro. Oficialii ruși și de ocupație vor spori probabil eforturile de relocare a rezidenților de pe malul de vest, pe măsură ce contraofensiva ucraineană din regiunea Herson progresează.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!